De vier Elementen 

De vier elementen

De vier elementen water, aarde, lucht en vuur, zijn de vier oerprincipes waaruit alles volgens de oude natuurreligies is opgebouwd. Ze zijn gekoppeld aan de vier seizoenen die we kennen: herfst, winter, lente en zomer. Samen vormen ze ook wel het medicijnwiel.

Elk element en elk seizoen kent zijn eigen thema’s en uitdagingen. Vroeger toen de mensen nog dichtbij en met de natuur leefden kwamen deze thema’s vanzelf voorbij: in de lente werd er gezaaid, in de zomer geoogst, in de herfst de balans op gemaakt en in de winter was het een tijd van rust, waarna er weer een nieuwe cyclus begon.

Maar ook in deze tijd zijn de vier elementen en hun thema’s nog steeds van toepassing. Onze maatschappij is er op gericht om zoveel mogelijk in de vuur energie te zitten. Maar als je vuurtje te lang brand raak je opgebrand. Ook de andere elementen heb je nodig om balans te vinden in je leven.

In deze retraite(s) ga je leren hoe je praktisch met deze vier elementen kan werken in je leven. Als je leert om weer te leven vanuit deze cyclus en hierbij samen te werken met de vier elementen, leer je om weer te leven in het ritme van de natuur zoals dit oorspronkelijk bedoeld is.

 

 

Korte uitleg elementen:

In de herfst (WATER) maak je je balans op, hoe is afgelopen tijd gegaan, wat ga je loslaten, wat wil je behouden. Water gaat over je verbinden met je gevoelswereld, je emoties, loslaten wat je niet meer nodig hebt en zo ruimte maken. De uitdaging zit om niet in het verdriet te blijven hangen maar accepteren dat loslaten ruimte maakt voor geluk. Hierna ga je de winter, de rustperiode in

 Winter  (AARDE) gaat over rust nemen, jezelf voeden zodat je daarna weer kan groeien. Vanuit deze rust komen de eerste ideeën, de eerste zaadjes.

Jezelf veilig voelen is hierbij een belangrijk thema met als andere kant je bewust worden waar je angst ligt.

De lente  (LUCHT) en het seizoen lucht gaan over nadenken, wijsheid. Nadenken over wat je gaat laten groeien, waar je je energie in stopt en hier de eerste stappen in maken. De uitdaging ligt in je plannen helder voor ogen houden en niet in de verwardheid te schieten.

De zomer (VUUR)is de tijd van actie, dat waar je warm voor loopt gaan doen, het neerzetten. Maar ook de tijd van dankbaarheid, blij zijn met wat al gelukt is. De zomer en het vuur zijn speelse elementen, het is ook de tijd van feest vieren. De zon geeft veel energie, maar het risico is dat je moe wordt als je niet echt doet waar je hart ligt.

 

 

 

WATER

Het element Water gaat over je verbinden met je gevoelswereld, met je emoties en met behulp daarvan de balans opmaken en dingen loslaten. Water is verbonden met de herfst. Tijdens herfst werden de laatste dingen geoogst en kon de balans opgemaakt worden. Welke oogsten waren mislukt, welke waren succesvol, hoeveel eten is er in voorraad voor de winter? Ook jij kan in deze periode de balans opmaken: hoe is afgelopen jaar gegaan, welke van je plannen zijn gelukt en welke niet, waar werd je blij van? Je emoties zijn hierin een wegwijzer. Emoties zijn boodschappen van het lichaam die aangeven of je je op het pad bevindt wat past bij je zielsverlangen. Als je ze als vrienden beschouwt die je de weg wijzen zijn ze heel waardevol. Als je ze negeert gaan ze steeds harder schreeuwen om aandacht en zullen ze uitgroeien tot je vijand. Totdat je er weer naar gaat luisteren. In de herfst laten de bomen hun bladeren los. Dat wat je niet meer nodig hebt, waar je niet blij van werd en wat is afgerond mag je in deze periode laten gaan. Loslaten is niet een actieve bezigheid. Het is een langzaam proces van afscheid nemen en rouwen. Als je dat wat je los wil laten vanuit liefde omarmt en rustig laat gaan ontstaat er ruimte. Ruimte om straks na de winter weer nieuwe zaadjes te gaan planten.

Het element Water is ook verbonden met de avond, de afnemende maan en de premenstruatie. De kracht van Water is tevredenheid, met als uitdaging om niet in het verdriet te blijven hangen maar accepteren dat loslaten ruimte maakt voor geluk.

 

seizoen: Herfst

betekenis: Gevoel

thema’s: Balans, Loslaten

kracht: Tevredenheid

uitdaging: Verdriet

 

 

AARDE

Het element Aarde gaat over jezelf opladen, rust nemen en jezelf voeden zodat je daarna weer kan groeien. Aarde is verbonden met de winter, het seizoen waarin het koud en donker is en er buiten op het land weinig te doen is. De tijd om binnen te zitten, warm onder een dekentje met kaarsjes aan. Het donker is verbonden met de vrouwelijke, passieve energie. Het vrouwelijke deel in ons laad het beste op door ‘niks’ te doen. In deze tijd mag je lief zijn voor jezelf, de aarde is in rust en dat mag jij ook doen. Plannen maken en actief zijn mag in het voorjaar en in de zomer. Nu hoef je even niks. Juist door het donker en de het ‘niets’ van de winter te omarmen en de leegte er te laten zijn trekt straks in het voorjaar weer nieuwe dingen aan. We zijn vaak geneigd om wat we in de herfst hebben losgelaten meteen te willen opvullen. Maar hierdoor creëer je dingen in je leven als opvulling in plaats van aan te trekken wat echt bij je past en blijft je leven ‘leeg’ voelen, ook al ben je constant heel druk. Laat het maar even leeg, laat er maar even niets zijn en gebruik de winter als tijd voor zelfreflectie. Hierdoor komt je tot diepere inzichten in wat je echt wilt en echt bij je past. In de donkere schoot van moeder aarde ontkiemen einde van de winter de eerste zaadjes. En zo kan ook jij tijdens de overgang van de winter naar de lente de eerste zaadjes gaan planten, de eerst ideeën vanzelf naar je toe laten komen. Zonder hard te werken en vanuit rust.

Het element Aarde is verder ook verbonden met de nacht, de donkere maan en de menstruatie. Jezelf veilig voelen is de kracht van Aarde met als uitdaging je bewust worden van waar je angst ligt.

 

seizoen: Winter

betekenis: Opladen

thema’s: Rust, Zaaien

kracht: Veiligheid

uitdaging: Angst

 

 

LUCHT               

Het element Lucht gaat over nadenken en wijsheid. Lucht is verbonden met de lente, het seizoen waarin er vooral veel gezaaid werd. Hierbij had je je hoofd en hersenen nodig. Er moest goed nagedacht worden welke zaden op welk moment waar in de grond werden gestopt, jonge gewassen moesten worden beschermd en gevoed. Lucht gaat over nadenken wat je gaat laten groeien, waar je je energie in stopt en hier de eerste stappen in maken. Je ideeën van de winter laten uitkomen, bijstellen waar nodig en stap voor stap begeleiden tijdens het groeiproces. Manifesteren is momenteel een modewoord. Iedereen is er mee bezig en je kan er over cursussen in volgen. Manifesteren is een typisch lucht proces. Het heeft veel overeenkomsten met het uitvoeren van heksen rituelen. Maar vanuit de hekserij komt dit wel met een kleine waarschuwing: gebruik je wijsheid om van tevoren goed na te denken over wat je wilt. Een belangrijke heksenwet is: ‘alles wat je doet krijg je 3x terug’. Denk er dus eerst goed over na of dat je dat je graag wilt ook goed is voor de rest van planeet, of dat je wensen vanuit je ego zijn ontstaan. Voeg bij je affirmatie/spreuk/ritueel altijd de regel toe ‘voor het welzijn van allen’, om zeker te weten dat je plannen zuiver blijven.

Het element Lucht is ook verbonden met de ochtend, met de wassende maan en met de preovulatie. De kracht van Lucht is helderheid  en de uitdaging is om niet in de verwardheid te schieten.

 

seizoen: Lente

betekenis: Denken

thema’s: Beschermen, Groeien

kracht: Helderheid

uitdaging: Verwardheid

 

 

VUUR

Het element Vuur gaat over actie, oogsten wat je gezaaid hebt en daar dankbaar voor zijn. Vuur is verbonden met de zomer, de tijd waarin de zonkracht het sterkste is. De zon is verbonden met de mannelijke energie in ons en laadt op door actief te zijn. De zomer was de tijd van hard werken: de oogst kon worden binnengehaald. Na het harde werken werd de oogst met elkaar gedeeld en gevierd tijdens de oogstfeesten. Feesten van dankbaarheid met grote vuren als symbool voor de zon. De zomer gaat over daar waar je warm voor loopt gaan doen, het neerzetten, zodat het vuur in je hart gaat branden. Maar het is ook de tijd van dankbaarheid, blij zijn met wat al gelukt is. Als deze kleine stappen vieren motiveert je om door te gaan op het pad waar je aan bent begonnen. Een valkuil in onze huidige maatschappij is dat we in deze vuurenergie blijven hangen: constant nieuwe doelen willen behalen, zonder echt te vieren als er iets gelukt is. Dankbaarheid is een belangrijk onderdeel van de cyclus. Het leven zal je meer geven van datgene waar je dankbaar voor bent. Het zorgt dat je vuurtje blijft branden.

Het element Vuur is ook verbonden met de middag, met de volle maan en met ovulatie.

De kracht van Vuur is de energie die het geeft met moeheid als uitdaging als je hier teveel in doorschiet of als je niet echt doet waar je hart harder van gaat kloppen.

 

seizoen: Zomer

betekenis: Actie

thema’s: Oogsten, Dankbaarheid

kracht: Energie

uitdaging: Moeheid